Undvik dyra extra kostnader när du hyr en bil

Det finns många bra tips på hur man undviker extra kostnader när man hyr en hyrbil. Vi har satt ihop en översikt på de vanligaste fällorna människor faller för, för att göra det enklare att undvika de nästa gång man hyr en bil. Ett viktigt nyckelord för alla tips är att det lönar sig att vara extra noggrann när man träffar på ett hyrbilsbolag.

Undvik enkelriktade hyrningar

De flesta hyrbilsföretagen erbjuder dig att hämta upp bilen på ett ställe och lämna tillbaka den på ett annat. Detta kan vara väldigt smidigt om du kör från ett ställe till ett annat. Till och med när du kan nyttja ett sådant erbjudande kommer till ofta kosta mer om du tar en envägshyrbil. Om du har möjligheten att lämna tillbaka hyrbilen på samma ställe som du plockade upp den lönar dig sig nästan alltid.

Skippa extra utrustning

Såvida du inte är en teknologientusiast som anser att halva glädjen i att hyra en bil ligger i att få de tekniska prylarna är det bättre att välja en bil utan mycket extra utrustning. Ju mer teknisk utrustning en bil har, desto dyrare blir det för dig. Du kan till exempel välja att inte ta en bil med inbyggd GPS om du har ett navigationssystem på din mobil. De flesta senaste telefonerna har en inbyggd GPS, så här kan du spara pengar. Leta reda på vilken extra utrustning som är dyr och undvik onödiga extra funktioner.

Nödvändig försäkring för hyrbilar

Det finns sällan tillräckligt många anledningar till registrera sig på alla olika försäkringsavtal som man kan hitta på hyrbilsmarknaden. Du måste så klart se till att du har en nödvändig försäkring såsom ansvarsförsäkring. Om du däremot blir erbjuden en så kallad SCDW försäkring finns det anledning att tänka om. Detta är en försäkring som ger dig lägre avdragsgill om du hamnar i en situation där du behöver använda en av dina andra försäkringar. Vanligtvis är de som säljer dessa försäkringar de enda som tjänar på dem. När hyrbilsföretaget erbjuder dig en försäkring rekommenderar vi dig att ta din tid för att läsa igenom villkoren innan du bestämmer dig för att skriva på.

Välj fast pris

Hur ett pris på en hyrbil är satt varierar från företag till företag. Vissa erbjuder fasta körsträckor medan du på andra även behöver betala för dina körda mil. Några sluga hyrbilsföretag kanske till och med luras varvräknaren så att du behöver betala för fler mil än vad du faktiskt har kört. Vi rekommenderar dig därför att ta en bild på det aktuella miltalet när du plockar upp om lämnar av bilen, om du väljer ett avtal med ett pris per mil. Se även till att de korrekta siffrorna står skriva i kontraktet. På så vis är du åtminstone säker på att det inte sker något lurendrejeri. När du väljer en fast körsträcka kan du alltid vara säker på att du inte komma ha några otrevliga överraskningar när du lämnar tillbaka bilen.

Fyll på tanken innan du lämnar tillbaka

Hyreskontraktet reglerar ofta hur mycket bränsle en bil borde ha i tanken när man lämnar tillbaka den. Om det står att bilen ska vara fulltankad när den lämnas tillbaka tjänar man på att uppfylla kraven. Om du struntar i att tanka på med fulltank i enlighet med kontraktet kommer företaget att kräva en extra kostnad för att göra det åt dig. Du riskerar med andra ord att förlora ganska stora summor pengar om du inte stannar till vid en bensinstation innan du lämnar tillbaka bilen. Detta är en helt och hållet onödig extra kostnad och kan lätt undvikas. Lägg märke till den närmaste bensinstationen när du plockar upp bilen så det är lätt att hitta dagen du måste lämna tillbaka bilen.

Dyk upp i tid

Detta kanske är ett självklart råd men det är fortfarande värt att nämna. När du har förbeställt en hyrbil är det väldigt viktigt att du håller tiden du ska ha plockat upp den. Vissa har varit med om att de anländer till hyrbilsbolaget senare än avtalat och då har den reserverade bilen redan hyrts ut till någon annan. Om du då även har betalat i förväg för hyrbilen kan det komma som en ganska olycklig kostnad. Om något händer som gör dig försenad, rekommenderar vi dig att omedelbart ringa och informera företaget om detta. Ännu viktigare är det att lämna tillbaka bilen i tid. Om du är sen kan det sluta med en saftig böter.